Kan man spise kastanjer? Skøn opskrift på bagte kastanjer

Kastanjer - De små skatte i skovbunden

Som efterårets blade begynder at dale og skoven bliver et malerisk væld af guld og rødt, nyder jeg min gåture til havet endnu mere. Min rute til stranden fører mig gennem skovens knitrende tæppe af våde blade og forbi de små fine skatte i skovbunden. Jeg taler om kastanjer! De smukke gyldne og bløde kastanjer, som passer perfekt ned i lommerne og som føles så glatte og rare i fingrene. 

Foto herunder: Fine kastanjer i badekåbens dybe lommer. Se badekåbe her

Dekorative kastanjer

På denne årstid har jeg samlet mange fine kastanjer sammen i lommerne og de er dekorative i store fade indendørs. Hestekastanjer er smukke, men må ikke spises.

Hvornår er det sæson for kastanjer?

Fra midten af oktober kan du høste spisekastanjer, hvis du er så heldig at kende en god lokalitet hvor der står ægte kastanje.

Her finder du Spisekastanjer/ Ægte kastanjer:

Spisekastanjer stammer oprindeligt fra Centraleuropa og er ikke typiske i Danmark. Du vil oftest finde den spiselige og ægte kastanje i større parker. Du kan også være heldig at finde enkeltstående kastanjetræer i skove, hvor flere skovveje mødes. Her er de ofte plantet af hensyn til vildtet, men du kan også købe dem i en række specialbutikker og supermarkeder, men snyd ikke dig selv for en tur i skoven på jagt efter dine egne kastanjer. Det er en stor del af fornøjelsen at gå rundt i skoven, nyde roen og finde sine egne favoritsteder til årets kastanjehøst.

Det mere almindelige kastanjetræ med hestekastanje finder du over alt. Kastanjerne er ikke svære at finde for de ligger typisk og viser deres fine blanke overflade på jorden, efter skallen har åbnet sig.

 Spisekastanjer vs Hestekastanje

Det er vigtigt at kende forskellen mellem Spisekastanjer/Ægte kastanjer og hestekastanje.

Spisekastanjer/Ægte kastanjer: 

Som navnet antyder, er disse kastanjer spiselige. De har en glat konveks skal med en spids på den ene ende. Når de ligger på jorden kan du kende dem ved at skallen omkring selve kastanjen er fyldt med en masse tynde stikkende pigge. Indeni finder du den lækre, nøddeagtig frugt, der er perfekt til efterårets opskrifter

Foto herunder: Spisekastanjer/ Ægte kastanje - kan spises

 Heste kastanjer: 

Disse bør ikke forveksles med deres spiselige slægtninge. De har en hård, nopret overflade og er kendt for deres lysebrune farve med en karakteristisk hvid plet. Selvom de er smukke at se på, er de giftige for mennesker og må ikke indtages, men de er gode lige at fylde i lommerne på din frakke eller badekåbe. De kan være med til at holde fingrene varme, hvis du stikker hænderne i lommen og masserer kastanjerne og så er de jo også fantastiske hvis du har mindre børn i familien så I sammen kan lave de sødeste og sjoveste kastanjedyr, kastanjefigurer og kastanjemænd. Kun fantasien sætter grænser når børnene sætter dem sammen med tand- eller tændstikker.

Foto herunder: Hestekastanje - giftig at spise

 

 Opskrift på Bagte Kastanjer:

I oktober måned elsker jeg at lave denne enkle og lækre snack: Salte og bagte kastanjer. 

Jeg bruger en simpel kastanje opskrift, som du får her:

Ingredienser:

  • Friske Spisekastanjer

  • Olivenolie

  • Salt

Fremgangsmåde:

  • Forvarm ovnen til 200°C.

  • Lav et lille snit i skallen på hver kastanje. Dette hjælper med at undgå, at de eksploderer under bagning.

  • Læg kastanjerne på en bageplade, og drys med olivenolie og salt.

  • Bag i ovnen i 20-25 minutter, eller indtil skallen let kan pilles af, og kastanjerne er bløde indeni.

  • Lad kastanjerne køle af i nogle minutter, pil skallen af og nyd!

 Uanset om du nyder de bagte kastanjer som en snack, tilsætter dem til en salat eller bare bruger dem som pynt, er de et vidunderligt symbol på efteråret. Så næste gang du går en tur i skoven, hold øje med disse skatte – og husk at vælge de rigtige!

 

Måske du også er interesseret i at læse om:

Hvad er skovbadning?

Bålmad på stranden

Kom godt i gang med vinterbadning

Populær badekåbe i efteråret