Hvad er skovbadning?

Måske er du ligesom jeg blevet nysgerrig på, hvad skovbadning er og hvorfor det ofte sidestilles med vinterbadning. Læs med her og bliv klogere på de to oplevelser der begge giver dig naturforbindelse.

Skovbadning og vinterbadning er to unikke oplevelser, som på overfladen kan virke forskellige, men som faktisk har en række ligheder. Begge praksisser involverer et tæt forhold til naturen og kan have gavnlige virkninger på sundhed og velvære.

 

Hvad er Skovbadning?

Skovbadning, eller "shinrin-yoku", som det hedder i Japan, hvor praksissen stammer fra, handler om at være i skoven og tage naturen ind gennem alle sanser. Det er ikke en vandretur eller motion, men snarere en meditativ oplevelse, hvor man absorberer atmosfæren i skoven. Skovbadning handler ikke om at bade i en skovsø, men om at "bade" sindet i skovens stemning - imens du sidder eller ligger i skovbunden.

Det siges, at skovbadning kan reducere stress, forbedre humøret, øge koncentrationen, og fremme et generelt bedre mentalt velvære. Det tætte forhold til naturen og det at være til stede i øjeblikket fremmer en følelse af ro og forbindelse til omverdenen.

 

Vinterbadning

Vinterbadning, som er praksissen med at bade i åbent vand under kolde forhold, har også en dyb forbindelse til naturen. Den umiddelbare følelse af kulde kan virke overvældende, men som mange af os ved, giver vinterbadning en følelse af eufori og fornyet energi.

Ligesom skovbadning har vinterbadning også en række sundhedsmæssige fordele. Det kan stimulere immunsystemet, forbedre cirkulationen, øge stofskiftet og fremme en følelse af mental klarhed.

 

Ligheder mellem Skovbadning og Vinterbadning

 • Forbindelse til Naturen: Både skovbadning og vinterbadning fremmer en dyb forbindelse til naturen og gør os mere bevidste om vores omgivelser.
 • Mental og fysisk sundhed: Begge praksisser er forbundet med forbedringer i mental og fysisk sundhed, selvom de gør det på forskellige måder.
 • Mindfulness: Både i skovbadning og vinterbadning er der en vægtning på at være til stede i nuet. Dette hjælper med at klare stress og fremmer generel velvære.
 • Udfordring og Overvindelse: Selvom skovbadning er mere meditativ, og vinterbadning mere fysisk udfordrende, indebærer begge en form for overvindelse – enten det er at overvinde den indledende kulde eller lære at være til stede og rolig i naturen.
 • Fællesskab: Mange praktiserer både skovbadning og vinterbadning i grupper, hvilket kan fremme følelsen af fællesskab og forbindelse med andre.

 

Forberedelse til skovbadning

Skovbadning og vinterbadning er to forskellige, men dybt beslægtede praksisser, der begge fremmer forbindelsen til naturen og har potentiale til at forbedre både mental og fysisk sundhed. De tilbyder unikke måder at engagere sig med omverdenen på og minde os om vigtigheden af at være til stede i nuet. Uanset om det er roen i skoven eller spændingen ved et koldt dyk, så repræsenterer begge aktiviteter en hyldest til naturens helbredende kraft.

 

Udstyr til skovbadning

Du kan forbedre din oplevelse med en behagelig og fornuftig påklædning.

Pak en taske med en en rummelig og behagelig poncho, som beskytter dig mod vind og blæst. Det bløde og rene bomuldsmateriale føles godt mod huden imens længden på ponchoen giver en tryg fornemmelse i kroppen. Slå eventuelt hætten op, så du beskytter hovedet mod fugt fra jorden. Foran på ponchoen finder du en stor god lomme, som du kan putte hænderne i for at få ro på kroppen. Ponchoen hyggelige pasform giver dig den plads og komfort som du har brug for, når du skal finde dig tilrette i skovbunden. Læs mere om Ponchoen Skagen fra VinterBaderen.


Hvis du tilbringer tid i et åbent område i skoven, kan det være en god ide at beskytte din hud mod solen med en god solcreme. Jeg kan anbefale denne solceme, som er til alle hudtyper og ikke tilsat uønsket kemi.

 

Hvor er det godt at skovbade i Danmark?

 

I Danmark er der mange skønne skove, hvor man kan opleve skovbadning. Her er nogle forslag:

 • Rold Skov: Danmarks største sammenhængende skovområde, der byder på både rolige steder og spændende stier.
 • Dyrehaven i Klampenborg: En smuk og historisk skov nord for København, hvor du kan se både træer og dyr i naturskønne omgivelser.
 • Mols Bjerge Nationalpark: En blanding af skov og åbne landskaber, der tilbyder mange muligheder for skovbadning.
 • Grib Skov: En af Danmarks største skove, der ligger i Nordsjælland, og er rig på både dyreliv og smukke landskaber.
 • Silkeborg Skovene: Omkring Silkeborg findes nogle af Danmarks mest varierede skove med mange smukke søer og bække.
 • Skjoldungernes Land Nationalpark: Her finder du både skov og åbne landskaber med mange muligheder for at nyde naturen.
 • Hareskoven: Tæt på København, og kendt for sine mange stier, søer og en varieret blanding af træsorter.

Husk at vise hensyn til naturen, når du besøger disse steder, og følg eventuelle skiltede ruter og regler. Det er en god idé at tjekke lokale vejledninger og information, før du besøger skoven, så du får den bedste oplevelse.

 

Måske er du også interesseret i at læse om:

- Fysio bootcamp - fantastisk udendørs træning med fysioterapeuter

En magisk oplevelse - bad i havet under et stille regnvejr

- Bålmad på stranden

- Kvalitetsudstyr til badning året rundt