Hvad skal man gøre, hvis man bliver stukket af en fjæsing?

Hvad skal man gøre, hvis man bliver stukket af en fjæsing?

Sommeren er den helt store badesæson og enhver weekend med sol kalder på strandture og grillaftener. Isene langes over disken og danskerne valfarter til de danske strande for at få en forfriskende dukkert.

Badesæsonen er med andre ord for alvor startet. For nogen er det tid til badeferie, og mange synes også, at det medfølger en mere behagelig badevandstemperatur i Danmark. Badestrandene emmer af en masse strandaktiviteter – både vandsport, sommerbadning og lystfiskeri.

I Danmark har vi utroligt mange lækre strandområder og populære badestrande. Min favorit badestrand er Bellehage ved Aarhus, da jeg bor lige i området. Der bader jeg hele året rundt, men udover mit yndlingsspot i Aarhusbugten, så findes de bedste strande langs den danske kyst.

Har du brug for inspiration til de bedste strande i Danmark, så har jeg lavet en liste med gode badestrande. Den kan du læse her: Mine yndlings badesteder.

Vær opmærksom, når du bader

Selvom det danske farvand er ret harmløst, når det kommer til farlige fisk og skaldyr, så skal du faktisk være opmærksom på din badesikkerhed, når du er ude at bade. Sommeren er den helt store badesæson, men de varme badevandstemperaturer betyder altså også, at det er fjæsingsæson.

Fjæsingen er Danmarks eneste giftige fisk, og det kan være yderst smertefuldt at få et stik af en fjæsing. På de danske badestrande vokser bestanden af fisken fjæsing, og det betyder, at du skal være ekstra påpasselig med, hvor du træder. Det varme vejr får fisken til at søge ind på lavere vand, og den kan altså være svær at få øje på, da den gemmer sig i sandbunden.

Fjæsingen – Danmarks giftigste fisk

Fjæsingen en saltvandsfisk, som normalt lever på 2-15 meters dybde. Der er flere fjæsingarter, og det er specielt dværgfjæsingen, som dukker op på badestrandene i det lave vand nær kysten.

Fjæsingens typiske kendetegn er flotte, turkis-grønne striber og to rygfinner, hvoraf den forreste er giftig. Længden på en fjæsingfisk kan måle op til en halv meter, men de fleste fjæsinger i Danmark er betydeligt mindre. Fjæsingen er Danmarks eneste giftige fisk, da den har giftpigge mellem dens hoved og rygfinne og på gællelåget.

I sommermånederne søger fjæsingen ind på lavere vand for at lægge æg, og i denne badesæson skal du altså være ekstra opmærksom. I dagtimerne ligger den gravet ned i sandbunden, og den kan være utrolig svær at få øje på.

Badesko til beskyttelse mod fjæsingstik

Der er dog et råd, som mindsker risikoen for badestrandenes gæster. Badesko er en effektiv og komfortabel løsning, som kan beskytte din fod mod smertefulde fjæsingstik.

Vores badesko sidder tæt og behageligt på foden. De kan beskytte din fod mod havbundens overraskelser og ubehagelige sten, dyr og skaller. Badesko til beskyttelse er altså en god investering til den varme badesæson.

 

Hvad skal man gøre, hvis man bliver stukket af en fjæsing?

Et fjæsingstik kan gøre virkelig ondt.

Hvis du er blevet stukket af en fjæsing, så tager smerterne normalt til over ca. ½ time. Det kan medføre svimmelhed og hovedpine, og der kan komme hævelse og misfarvning rundt om fjæsingstikket. Dog er stikket fra en fjæsing sjældent farligt for voksne.

Den bedste lindring er at putte foden i så varmt vand som muligt - så størkner giften fra de små pigge og mister dens funktion. Herefter kan du også fjerne eventuelle rester fra piggen.

Er smerterne ikke mindsket efter 45 min. eller oplever du anderledes reaktioner, bør du søge læge eller ringe til giftlinjen på 82 12 12 12.

Du kan læse mere om, hvad man skal gøre, hvis man bliver stukket af en fjæsing på sundhed.dk.

Vidste du, at man kan spise fjæsingen?

Du tænker sikkert: Kan man spise fjæsing, når det er Danmarks giftigste fisk? Og hvordan smager fjæsing egentlig?

Fjæsingen er ikke blot en smertefuld og ubuden gæst. Hvis du formår at fange en fjæsing, er det faktisk en ganske fortrinlig spise - piggen er stadig giftig efter fjæsingen er død, men så snart den er fjernet, kan fisken spises – og det smager utrolig lækkert. Kødet er lyst, fast og velegnet til fileter.

Jeg er specielt vild med stegt fjæsing, men jeg har fundet mine yndlings fjæsingopskrifter og listet dem her – prøv dem endelig!

Smørstegt fjæsing med salat og sprødt bacon

Stegt fjæsing med cremet risotto

Stegt fjæsing og bagte gulerødder med havtorn

 

 

_________

Måske er du også interesseret i at læse om:

Vandreture hvor øjne og tanker strækker sig

En fantastisk fødselsdagsgave med natur og kultur

En magisk oplevelse - bad i havet under et stille regnvejr

Badesko

Store bløde badehåndklæder