Hvor lang tid skal man være i vandet når man vinterbader?

Hvor lang tid skal man være i vandet når man vinterbader?

Jeg bliver ofte spurgt, hvor længe man skal og kan være i vandet, når man vinterbader. Hver eneste gang svarer jeg, at det vigtigste er, at du mærker efter i kroppen. 

 

Og det er faktisk hvad vinterbadning går ud på i helt korte træk: at mærke efter i kroppen. For du behøver ikke at være i vandet mere end et dyp på få sekunder, for at opnå den ønskede effekt af enorm velvære efterfølgende. Måske ønsker du, at gentage dit dyp efter en tur i sauna og så kan det være, at du tager et par sekunder mere ved dit badested. Måske gentager du flere gange, imens du skifter mellem sauna og vand. 

 

Jeg startede uden sauna, og brugte en pause mellem dypene til at mærke efter om jeg skulle i igen :-)

Vinterbadning er en tilvænningssag

Langt de fleste vinterbadere begynder i vandet i få sekunder ad gangen. Herefter kan du vænne dig til at være i vandet i lidt længere tid. Som hovedregel skal du være meget forsigtig med at være i koldt vand mere end 30-40 sekunder. Og her er det vigtigt at nævne, at 30 - 40 sekunder ikke er noget, du skal kaste dig ud i, før du er en erfaren vinterbader.

Læs evt: Sådan begynder du som vinterbader

 

 

Kan man svømme når man vinterbader?

I de første mange år som vinterbader gik jeg ned af trappen på badebroen og slap aldrig gelænderet. Jeg dyppede langsomt i havet indtil vandet gik mig til halsen. Her blev jeg i få sekunder og så gik jeg op igen. 

 

Jeg er nu kommet dertil, hvor jeg nogle dage kan mærke, at min krop godt kan klare lidt længere tid i vandet. Så slipper jeg gelænderet og svømmer omkring badebroen og ind til stranden. Jeg er i vandet i maksimalt 1 minut og skal derefter op. Jeg ville ikke kunne være i vandet så længe, uden hue, badesko og badehandsker.

 

 

Hvilket udstyr skal jeg bruge som vinterbader?

Du kan fint bade helt nøgen, men langt de fleste vinterbadere bruger badesko og badehandsker de kolde måneder. Til de helt kolde måneder og isbadning vil jeg anbefale dig varmere badestøvler og badeluffer.

 

Når du går ned i koldt vand, vil dine blodkar trække sig sammen. Det gælder dog ikke blodkarrene i hovedet og det  betyder at du meget hurtigt bliver afkølet. Derfor bruger stort set alle en hue til vinterbadning i de kolde måneder. 

 

For at få den bedste oplevelse, er det godt at få varmen hurtigt igen. Brug et stort badehåndklæde til at tørre dig i hurtigt. Tag en varm badekåbe eller badeponcho på og et par sko, som er nemme at smutte i og gå hurtigt til en sauna eller en varm bruser. Sørg for at blive i varmen længe nok, til din krop er blevet gennemvarm igen. 

 

Hvis du ikke har badefaciliteter som en varm bruser eller en sauna, er det meget vigtigt, at du har varme støvler og varmt tøj med som du kan tage på, når du er blevet tør. 

 

Kan jeg bruge min morgenkåbe i stedet for en badekåbe når jeg vinterbader?

Forskellen på en almindelig morgenkåbe og en badekåbe til vinterbadning er meget stor. VinterBaderens badekåber er udviklet for at beskytte dig på stranden mod vind og vejr både før og efter et dyp i havet.  Derfor er badekåberne vind- og vandafvisende. VinterBaderens Luksus badekåbe Havet er inspireret af ski-tøj, hvor du også har vendbare luffer for enden af ærmerne. Det, plus mange flere praktiske funktioner finder du i VinterBaderens badekåbe og ikke i en almindelig morgenkåbe. Det er kvaliteter, som er med til at holde dig varm i forbindelse med badning året rundt. Du kan læse mere om badekåbe til mænd og kvinder til vinterbadning her

 

Måske er du også interesseret i at læse om:

Hvorfor vinterbade? - Fakta om vinterbadning

Er vinterbadning sundt?

Hvad er saunagus?

Udstyr til vinterbadning