er sauna sundt

Er sauna sundt?

 

Du kender måske følelsen; du har netop fået en kold dukkert i det kolde danske hav og længes efter en varmende tur i sauna for at få varmen helt ind i kroppen efter det kolde gys.

Men er sauna sundt?

Hvorvidt sauna er sundt er et emne, der kan skabe lange snakke mellem dem, der elsker det, og dem, der foretrækker at få varmen på anden vis. Som med meget andet, så har sauna mange fordele og (nærmest) ingen ulemper.

Sauna – fordele og ulemper

Når du opholder dig længere tid ad gangen i en sauna, vil kropstemperaturen stige. I starten kan det måske føles uvant og let ubehageligt. Det er dog blot en vanesag – og krydrer du din saunatur med en kold dukkert i havet, så er du ude over denne udfordring, fordi du nemt og hurtigt kan køle af og komme tilbage til normal kropstemperatur igen.

Allerbedst er det, hvis du skifter et par gange mellem et koldt dyp i vandet og en varmende tur i sauna. Start ud med at gå i vandet og sid så i sauna indtil du lige så stille kan mærke sveden pible frem.

Hop så i vandet igen og gentag – gerne tre gange. Og husk så at drikker masser af vand. Kroppen har brug for at erstatte al den væske, du har svedt ud, med nyt.

Sauna kan også have en positiv effekt for huden, og nogle vil gennem regelmæssige besøg i sauna opleve lindring i hudproblemer. Men vær opmærksom på, hvordan din hud reagerer.

Det kan også være, at den øgede svedproduktion forværrer din hudtilstand. Det handler dybest set om at mærke efter, hvad der føles godt og fungerer for dig.

Om ikke andet, så er sauna et rigtig godt middel til afslapning. Varmen kan skabe en ro, og hvis du bliver siddende i varmen mere end få par minutter, så kan sauna være en måde at finde ro i en travl hverdag. Og så er et saunabesøg naturligvis oplagt efter en kold dukkert.

Hvis du vinterbader, er det en god idé at dyppe sig et par gange og gå i sauna derimellem. På den måde vækker du kroppen ved skiftevis at give den kuldechok og varme. Den perfekte start på dagen, hvis du spørger os.

havnebadet

Kan sauna bidrage til vægttab?

Hvis du tænker sauna og vægttab ind i samme sætning, så må vi desværre sige, at der ikke er bevist effekt. Årsagen til, at der kan være et umiddelbart vægttab af at gå i sauna er, at kroppen er kommet af med en masse væske gennem sved – men du forbrænder ikke fedt ved at gå i sauna.

Brug i stedet turen i sauna som en måde at slappe af efter en god cykeltur eller løbetur. Det kan nemlig give en følelse af ro og velvære, som er langt bedre at fokusere på, end vægttab.

Der kan dog være andre sammenhænge mellem sauna og sundhed, fordi varmen gør, at pulsen og blodtrykket kortvarigt stiger – og det kan sammenlignes med motion for blodårerne. Så sæt dig endelig til rette i saunaen og nyd varmen.